Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση για την β΄ φάση των Αγώνων Νέας Ελληνικής Γλώσσας



Παραθέτουμε ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε στα σχολεία της Χαλκιδικής ο Σχολικός Συμβούλος Φιλολόγων Χαλκιδικής κ. Γεωργιάδης σχετικά με τη διεξαγωγή της β΄ φάσης του διαγωνισμού Νέας Ελληνικής Γλώσσας με τίτλο: «Η γλώσσα μου … ο κόσμος μου», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 29-03-2017 στο Γυμνάσιο Πολυγύρου.

Σημειώνουμε ότι στο χώρο του διαγωνισμού (Γυμνάσιο Πολυγύρου) παραβρέθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Χαλκιδικής, τα μέλη του οποίου συνόδευαν μαθητές των σχολείων τους και βοήθησαν στη διαδικασία του διαγωνισμού. 



Θέμα: : "Ενημέρωση σχολείων ΔΕ Χαλκιδικής για το Διαγωνισμό Νέας Ελληνικής Γλώσσας ".


Την Τετάρτη, 29-3-2017, πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Πολυγύρου η β΄ φάση του Διαγωνισμού Νέας Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνει ο σύλλογος αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» και οι σχολικοί σύμβουλοι Φιλολόγων Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του ΥΠΠΕΘ.
Στην β’ φάση του Διαγωνισμού συμμετείχαν δώδεκα (12) Γυμνάσια της ΠΕ Χαλκιδικής, το καθένα από τα οποία εκπροσωπήθηκε από πενταμελή ομάδα μαθητών/τριών. Επρόκειτο, δηλαδή, για διαγωνιστική διαδικασία, η επιτυχία στην οποία εξαρτήθηκε από το ομαδικό πνεύμα και τις συλλογικές δεξιότητες των μαθητών/τριών που συμμετείχαν.
Ο στόχος της αναβάθμισης του συλλογικού πνεύματος και ταυτόχρονα της γλωσσικής ικανότητας προσεγγίσθηκε σε σημαντικό βαθμό μέσα από τη γραπτή εξέταση της α’ φάσης, τη γραπτή εξέταση της β’ φάσης και την τελική  προφορική εξέταση  μεταξύ των δύο σχολείων που πρώτευσαν, του 1ου Γυμνασίου Ν. Μουδανιών και του Γυμνασίου Καλλικράτειας. Το σχολείο που αναδείχθηκε πρώτο και θα εκπροσωπήσει την Χαλκιδική στο τελικό διαγωνισμό μεταξύ των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι της Ν. Καλλικράτειας.   
Πάντως, οι βαθμολογικές διαφορές δεν ήταν καθόλου υψηλές. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές  μας μάς δίδαξαν αποτελεσματική ομαδική συνεργασία. Τους/τις αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και οι φιλόλογοι – σύνδεσμοι των σχολείων που προετοίμασαν  τους μαθητές για να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό. Οι συνάδελφοι/ισσες αυτοί έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή του.
Θα  θέλαμε, ακόμη, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στη ΔΔΕ Χαλκιδικής στους Διευθυντές και τις Διευθύντριες και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων που συμμετείχαν  για την υποστήριξη που παρείχαν στη διενέργεια του Διαγωνισμού.
Τέλος, τις ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στον Διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων του 1ου Γυμνάσιου Πολυγύρου για την ανάληψη της ευθύνης του διαγωνιστικού κέντρου, και στη Διευθύντρια και τον σύλλογο διδασκόντων του ΓΕΛ Πολυγύρου για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης .

Για την Επιστημονική Επιτροπή του Διαγωνισμού Νέας Ελληνικής Γλώσσας
Ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων ΔΕ Χαλκιδικής

Γεωργιάδης Μιχάλης